Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ιωάννης Νίνος

Ο Ιωάννης Νίνος είναι πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne και κάτοχος μεταπτυχιακού Ιστορίας της Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 2021 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η διδακτορική του έρευνα έχει ως αντικείμενο τη διαλεκτική επιστημολογία και συνίσταται στη συστηματική ανάλυση της διαλεκτικής μεθοδολογίας των Χέγκελ και Μαρξ. Τα ευρύτερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τον Γερμανικό ιδεαλισμό, τη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία και κοινωνική θεωρία, την επιστημολογία και μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών, την ιστορία της επιστήμης, τον μαρξισμό, τον μεταδομισμό και τις ψηφιακές σπουδές. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αγγλόφωνα ακαδημαϊκά περιοδικά. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί από τις εκδόσεις SAGE, Taylor & Francis, Springer και Cambridge University Press. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδάσκων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του  Παντείου Πανεπιστημίου, στο  Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την παρούσα περίοδο διδάσκει στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα μεταδιδακτορικής έρευνας την ανάλυση του φιλοσοφικού υπόβαθρου της τεχνητής νοημοσύνης υπό το πρίσμα της εγελιανής θεωρίας της γνώσης. Την παρούσα περίοδο εκπονεί μεταδιδακτορικές έρευνες στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα την παραγωγή της υποκειμενικότητας στην ψηφιακή σφαίρα και στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα τη σχέση μεταξύ συλλογισμού και θεωρίας της γνώσης στη Λογική του Χέγκελ. Η ερευνητική δραστηριότητα του Ιωάννη Νίνου έχει διεπιστημονικό προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται από τον συγκερασμό βασικών πτυχών της νεότερης φιλοσοφίας, επιστημολογίας και κοινωνικής θεωρίας, κυρίως του 19ου αιώνα, με σύγχρονες προβληματικές, όπως σύγχρονη επιστημολογία, τεχνολογία, υποκειμενικότητα, σχέσεις εξουσίας, κ.ά., στα πεδία της φιλοσοφίας και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Γραφείο 510, 5ος όροφος
Tηλέφωνο Γραφείου: 210 7277550 , e-mail: giannisninos@philosophy.uoa.gr

 
Φίλιππος Παπαγιαννόπουλος

Ο Φίλιππος Παπαγιαννόπουλος είναι Εντεταλμένος Διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη φιλοσοφική λογική, τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη φιλοσοφία των μαθηματικών και τη φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η έρευνά του εστιάζει στις έννοιες του «υπολογισμού» και του «αλγορίθμου», με έμφαση στο πώς αυτές κατανοούνται και χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία στα οποία εμφανίζονται να έχουν κεντρικό ρόλο. Ιδιαίτερη έμφαση στο ερευνητικό του έργο έχει ο γνωσιολογικός ρόλος των δύο αυτών εννοιών στα θεμέλια της λογικής και της πληροφορικής (θεωρίες υπολογισιμότητας), στην επιστημονική πρακτική (π.χ., γνωσιοθεωρία υπολογιστικών προσομοιώσεων, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης, κ.ά.), καθώς και στη γνωσιακή επιστήμη (υπολογιστικές εξηγήσεις γνωσιακών φαινομένων, υπολογιστική θεωρία του νου, κ.ά.). Το 2018 ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές φιλοσοφίας στο Οντάριο του Καναδά (University of Western Ontario), ενώ από το 2019 έως το 2023 διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Παρίσι (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne  και CNRS) και στην Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem). Είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» του ΕΚΠΑ. Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2024 δίδαξε Λογική, Ιστορία της Λογικής, και Φιλοσοφία του Νου στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γραφείο 510, 5ος όροφος
Tηλέφωνο Γραφείου: 210 7277550 , e-mail: philpapagia@philosophy.uoa.gr

 
Άλκης Γούναρης

Ο Δρ. Άλκης Γούναρης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος του PPE LAB, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και  διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Σήμερα, μεταξύ των άλλων, είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και συνεργαζόμενος διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια.

Γραφείο 509, 5ος όροφος
Tηλέφωνο Γραφείου: 210 7277517 , e-mail: alkis@philosophy.uoa.gr