To Conatus - Journal of Philosophy είναι διεθνές εξαμηνιαίο αγγλόγλωσσο φιλοσοφικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης (diamond open-access) διπλής ανώνυμης κρίσης (double-blind peer-reviw), το οποίο κυκλοφορεί τόσο σε έντυπη, όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Εκδίδεται από το 2016 από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το Conatus - Journal of Philosophy δημοσιεύει πρωτότυπα ερευνητικά δοκίμια, βιβλιοκρισίες και συνεντεύξεις με σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο της Φιλοσοφίας. Το Conatus - Journal of Philosophy είναι το μόνο διεθνές περιοδικό φιλοσοφίας που εκδίδεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στους πίνακες του Scopus και του Scimago. Κατά το 2023 συμπεριλαμβανόταν στο top 30% των διεθνών περιοδικών φιλοσοφίας παγκοσμίως κατά την κατάταξη του Scopus (71st quartile), και στην βαθμίδα Q2 στην αντίστοιχη κατάταξη του Scimago. Πέραν των Scopus και Scimago, το Conatus - Journal of Philosophy έχει γίνει αποδεκτό και καταλογογραφείται στο ERIHPLUS, το DOAJ, το Index Copernicus, το Directory for Research Journals Indexing, και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και πλατφόρμες, ενώ είναι προς συμπερίληψη στο Web of Science και στο PubMed. Σε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Conatus - Journal of Philosophy αποδίδεται διεθνές αναγνωριστικό DOI από την CrossRef. Το Conatus - Journal of Philosophy έχει έως σήμερα φιλοξενήσει κείμενα από σημαντικές μορφές της διεθνούς φιλοσοφικής κοινότητας, μεταξύ άλλων από τους Peter Singer, Julian Savulescu, A. A. Long, Richard Swinburne, Roberto Andorno, και άλλους. Υπηρετείται από περισσότερα από 20 εξειδικευμένα στελέχη, όλα τους μέλη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας.
Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Ηθική. Έλαβε τον Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειρών, ΙSSN: 1790-6121. Έκτοτε, κυκλοφορεί σταθερά και σήμερα είναι διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης και διπλής ανώνυμης κρίσης. Εκδίδεται από το Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η Ηθική δημοσιεύει πρωτότυπες μελέτες, που καλύπτουν όλο το φάσμα του φιλοσοφικού στοχασμού. Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται, αποκτά ψηφιακό αναγνωριστικό CrossRef DOI, καταλογογραφείται και αποδελτιώνεται από τις μεγαλύτερες σχετικές βάσεις δεδομένων. Aπό τις τρεις λέξεις, “Hθική”, “Περιοδικό”, “Φιλοσοφίας”, μόνο η δεύτερη έχει κοινώς αναγνωρίσιμη σημασία. H λέξη περιοδικό δηλώνει έντυπο που κυκλοφορεί με ορισμένη ή σχετική περιοδικότητα. Tην ίδια ώρα, η ηθική ταυτίζεται στο μυαλό των περισσοτέρων με την ηθικολογία, ενώ η λέξη φιλοσοφία χρησιμοποιείται πολλές φορές, για να δηλώσει οτιδήποτε το περίπλοκο ή δυσνόητο. Άλλοτε πάλι, θεωρείται η φιλοσοφία ως ένα ανούσιο διανοητικό παιχνίδι για ορισμένους που έχουν την πολυτέλεια να καταπιάνονται με το τίποτα. H ανατροπή τέτοιων παρερμηνειών συνιστά δύσκολο έργο, που μάλλον ξεφεύγει από τις δυνατότητες ενός φιλοσοφικού περιοδικού. Tο γεγονός αυτό, δεν του απαγορεύει να την επιδιώξει. Περισσότερα για το περιοδικό Ηθική, ψηφιακό αρχείο όλων προηγουμένων τευχών, καθώς και οδηγίες προς τους συγγραφείς που επιθυμούν τη δημοσίευση εργασιών τους, θα βρείτε στον ιστότοπο του ΕΚΤ.
Το περιοδικό Public Realm: Postgraduate and Early Career Journal of Philosophy είναι δίγλωσσο (Αγγλικά - Γαλλικά) διεθνές επιστημονικό περιοδικό (peer-reviewed) πολιτικής φιλοσοφίας που εκδίδεται από το Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, καθώς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές στον τομέα της πολιτικής φιλοσοφίας και της ιστορίας των ιδεών. Ως εκ τούτου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Περισσότερα για το περιοδικό PUBLIC REALM, ψηφιακό αρχείο όλων των προηγούμενων τευχών, καθώς και οδηγίες προς τους συγγραφείς που επιθυμούν τη δημοσίευση εργασιών τους, θα βρείτε στον ιστότοπο του ΕΚΤ.
Το περιοδικό iCON/ΕΙΚΩΝ - Journal on Byzantine Philosophy έχει ως περιεχόμενο την ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας, τις πηγές και τις απηχήσεις της έως τη νεώτερη φιλοσοφία, καθώς τους κλάδους φιλοσοφίας που ενεργοποιούνται εντός της (οντολογία, μεταφυσική, φιλοσοφική θεολογία, φιλοσοφική ψυχολογία, γνωσιοθεωρία, επιστημολογία, αισθητική, κ.ά.). Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις φιλοσοφικές εκφράσεις ως μορφές θεσμικού λόγου αλλά επίσης και στις διάφορες θεσμίσεις (δίκαιο, θεολογία, επιστήμες) που αφορούν λιγότερο ή περισσότερο τη φιλοσοφία. Τέλος, με βάση τη Βυζαντινή Φιλοσοφία, αναζητείται η φιλοσοφική διευκρίνιση του θεσμικού λόγου γενικά.