Αρχική σελίδα » Προσωπικό » Μέλη Ε.ΔΙ.Π.

Γιώργος Ηλιόπουλος 


Ο Dr. phil. Γιώργος Η. Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (1983), πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τη φιλοσοφία (1987), κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Φιλοσοφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1993), υπότροφος της D.A.A.D. (Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) και του I.K.Y. (Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών), αναγορεύθηκε σε διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Freie Universität (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο) του Βερολίνου με βαθμό summa cum laude (άριστα) τον Φεβρουάριο του 2002. Διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1992 υπηρέτησε ως καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία και διατέλεσε για τέσσερα χρόνια Διευθυντής σε σχολεία της περιοχής των Αθηνών. Από την άνοιξη του 2019 ανήκει στο Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Τομέα και εν συνεχεία του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η διδακτορική του διατριβή φέρει τον τίτλο: Ganzes und Teile des Politischen bei Aristoteles (Το όλον και τα μέρη του πολιτικού κατά τον Αριστοτέλη) και έχει εκδοθεί στο Μαρβούργο της Γερμανίας το 2004. Τα επιστημονικά του δημοσιεύματα εντάσσονται στα πεδία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με έμφαση στην κλασική αττική φιλοσοφία, της φιλοσοφίας του γερμανικού ιδεαλισμού, της διαλεκτικής, της ερμηνευτικής και της πολιτικής φιλοσοφίας. Έχει, επίσης, μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Χέγκελ, Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ.

 

Τηλέφωνο Γραφείου: 210 727 7547
Γραφείο 503, 5ος όροφος
E-mail:giliop@philosophy.uoa.gr

 

Γεώργιος Μπαρµπαρούσης 


Ο Γεώργιος Μπαρμπαρούσης γεννήθηκε στα Βλυζιανά Αιτωλοακαρνανίας το 1965. Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (κατεύθυνση φιλοσοφίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι διδάκτορας φιλοσοφίας με θέμα της διδακτορικής του διατριβής «Η φιλοσοφία του Χριστόδουλου Παμπλέκη στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού». 

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 1998, που προσελήφθη σε Ομάδα Εργασίας του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την «Οργάνωση και Λειτουργία Βιβλιοθηκών» των ΙΕΚ. Τον Ιούνιο του 1999 προσελήφθη σε ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο εργασίας τη βιβλιοθηκονομική υποστήριξη και την επεξεργασία υλικού των βιβλιοθηκών του ιδρύματος. 

Από το 2004 έως το 2014 εργάστηκε στη βιβλιοθήκη Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ ως Εργαστηριακό Τεχνολογικό και Εργαστηριακό Προσωπικό. Από το 2014 έως 2019 είναι Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.ΑΑπό το 2019 είναι  μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φιλοσοφίας.

 

Τηλέφωνο Γραφείου: 210 727 7797

Γραφείο 746, 7ος όροφος
E-mail: gbarbar@philosophy.uoa.gr

 

 

Μιχάλης Πάγκαλος

 

Ο Μιχάλης Πάγκαλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Vincent Descombes (E.H.E.S.S.- Centre Raymond Aron), τον Ιούλιο του 2003. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα δίδαξε φιλοσοφία στο ΕΑΠ (2006-2017). Έχει ασχοληθεί με ζητήματα αναλυτικής φιλοσοφίας, φαινομενολογίας, ηθικής και βιοηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας και της πράξης και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά για τον Βιττγκενστάιν, τον Λεβινάς, τον Ρικαίρ, τον Γουόλζερ κ.ά., (Νέα Εστία, Cahiers d’études lévinassiennes, Φρέαρ, Ένεκεν, κ.ά.). Οι εργασίες του εντάσσονται στο φιλοσοφικό πρόγραμμα της γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στην αναλυτική και την ηπειρωτική φιλοσοφία, συμπεριλαμβανομένης της φαινομενολογίας, και, γενικότερα, της συνάντησης και του διαλόγου των παραδόσεων. Έχει, μεταξύ άλλων, μεταφράσει τα βιβλία των α) Τσαρλς Ταίυλορ, Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας (με επίμετρο του μεταφραστή), Κριτική 2006 και Τα βιβλία που ελευθερώνουν, Πόλις 2018, β) Εμμανουήλ Λεβινάς, Ελευθερία και Εντολή, Εστία 2007, γ) Μυριάμ Ρεβώ Ντ' Αλλόν, Ο συμπονετικός άνθρωπος, Εστία 2013 και Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία, Εστία 2016 και δ) Άλασνταιρ Μακιντάιρ, Μετά την αρετή, (η έκδοσή του, με επίμετρο του μεταφραστή, επίκειται μέσα στο 2020 από τον Άρτο Ζωής).

 

Τηλέφωνο Γραφείου: 210 727 7502
Γραφείο E.ΠΟ.ΦΙ., Κυψέλη 509
E-mail: micpangalos@philosophy.uoa.gr